23:26 - 5 Yaş Çocuğu Nasıl Davranır
23:23 - Babam Filmi Oyuncuları Nilüfer Kimdir
23:22 - Belirsizlikle Nasıl Baş Edilir
23:20 - Canım Kardeşim Filminin Oyuncuları Kimlerdir
23:18 - Diyet Nasıl Yapılır Neler Yenir
23:13 - Eşkiya Filminin Konusu Nedir
23:11 - İletişim Problemi Nasıl Çözülür
23:09 - Kişisel Gelişim Nlp Nedir
23:07 - Oyun Cosplay Nedir
23:06 - Patlıcan Yemeği Nasıl Pişirilir
Cosplay kişinin bir oyun, kitap, anime, manga, film gibi içeriklerdeki karakterler gibi veya kendi oluşturdukları karakterler gibi giyinmeye verilen addır. Cosplayde olmak istediğiniz karakterin göz renginden yüzündeki izlere kadar, ellerinden ayakkabılarına hatta kişiliğine kadar benzemeniz gerekir. Cosplay sadece anime, manga ve oyun karakterleri için yapılmaz. Bir dizi veya film karakterinin de cosplayini yapabilirsiniz.
Bu kültür Doğu Asya’da başlayıp tüm dünyaya yayılmıştır. İlk olarak 1970’li yıllarda kolej öğrencilerinin anime ve manga karakterleri gibi giyinmesiyle başlamıştır. Bu olay, anime ve manga gibi yapımların hayranı olan insanların bir araya gelmesi ve etkinlikler düzenlemesine olanak sağlamış ve çok büyük kitlelere ulaşmıştır.
Bilim kurgu etkinlikleri Japonya’da 1960 yılından beri düzenlenmektedir. 1975’te açılan AKA Comiket, kendi comiclerini yayınlamasının yanı sıra başka mangalara ve animelere de yer veriyordu. Bu, hayranların bir araya gelmesine fırsat tanıyarak cosplayin gelişmesine büyük katkı sağladı. Günümüzde Japonya’nın ünlü sokaklarından biri olan Harajuku sokaklarında günlük kıyafetmiş gibi cosplay kıyafetleriyle gezen insanlar da görmek mümkündür. Ayrıca Japonya’da hala çok büyük cosplay etkinlikleri yapılmaktadır.
Japonya’da konsept kıyafet giyme eylemini karşılayan “kasou” kelimesi, cosplayin ruhunu tam olarak taşıyamadığından isim arayışına koyuldular. Başka dillerden kelimeler birleştirerek kulağa hoş gelebilecek isimler tartışılmaya başlandı. En sonunda “costume” ve “play” kelimelerinin birleşimi ile ortaya “cosplay” kelimesi çıktı. Günümüzde de hala bu şekilde kullanılmaktadır.
Ülkemizde gelişmekte olan oyun kültürü, aslında cosplay açısından da oldukça önemlidir. Hatırı sayılır oyuncu, manga ve anime hayranına sahip olan ülkemizde cosplay ilerlemeye ve gelişmeye devam eden bir olaydır. Oyunlar için düzenlenen çeşitli etkinliklerde (LoL etkinlikleri gibi) pek çok cosplay sanatçısı görmekteyiz. Bazıları bu işi profesyonel amaçlarla yaparken bazıları ise hobi amaçlı yapmaktadır. Nano Cosplay, Nyx Cosplay, Ligeia Cosplay, Melodi Kızılgün gibi Türk cosplayerlar da cosplayin ülkemizdeki ilerleyişine katkı sağlamışlardır.
Cosplay aslında masraflı bir iştir. Eğer maddi durumunuz her cosplay için kostüm ve peruk almaya yeterli değilse kostümleri kendiniz tasarlamanız ve dikmeniz gerekebilir. Bu da kumaş ve süsler için para harcamak demektir. Bürünmek istediğiniz karakterin silahlarını, zırhlarını, kıyafetlerini, aksesuarlarını, ayakkabılarını tasarlamak fazladan emek ve para istemektedir. Yaratıcılığını kullanarak hepsini daha uygun fiyata veya hiç para vermeden tasarlayabilirsiniz.
Bunların dışında cosplay yardımlaşma gruplarında peruk ve kostüm kiralayabilir veya elinizdeki kostüm ve peruklarla takas edebilirsiniz. Cosplay yapmak kadar cosplay çevrenizin olması da oldukça önemlidir.